Het verhaal van onze materialen

Duurzaamheid is een breed onderwerp wat vele facetten kent. Hierdoor is het soms lastig om door de bomen het bos te zien. Daarom willen we je graag inzicht geven hoe we vanuit LF Groep kijken naar duurzaamheid. Ons streven is om reststromen uit andere processen op een optimale manier in te zetten. Reststromen van kunststof, reststromen uit de voedselindustrie en reststromen uit de kledingindustrie zijn daar passende voorbeelden van. En uiteraard reststromen van houtvezels. 

Hout is een prachtig en duurzaam product. Het verhaal van hout stroomt door het DNA van LF Groep. Bewustzijn creëren over dit verhaal en hierover blijven leren is en blijft van wezelijk belang. Niet alleen bij onze klanten maar zeker ook binnen onze groep.

 

Hoe duurzaam is hout?

Hoe duurzaam is het gebruik van hout? Daar is niet iedereen altijd even zeker van. De perceptie die mensen van hout hebben is soms nog negatief. Voor het gebruik van hout moeten toch hele bossen worden gekapt? Gaat het gebruik van hout niet juist ten koste van onze natuur? Wanneer je je houten meubel niet meer wil, breng je het toch naar de stort zodat het verbrand kan worden? Allemaal niet hele gekke gedachtes als er bekeken wordt hoe er nu nog te vaak met hout wordt omgegaan. Ontzettend zonde, want het kan echt anders. Hoe duurzaam het gebruik van hout is hebben we als samenleving voor een gedeelte zelf in de hand.

Met hout hebben we echt goud in handen. Hout is namelijk een hernieuwbaar product. Een boom groeit snel aan en kan vooral in de eerste jaren enorm veel CO2 opslaan. 1 kg hout slaat ca. 1,6 kg CO2 op en 1 m³ hout ca. 0,9 ton CO2. Hout is het enige natuurlijke materiaal dat dit zo snel kan. Daarbij komt het CO2 pas vrij wanneer de boom sterft en wegrot. Een boom heeft de kracht om de vervuiling die wij als mens veroorzaken gedeeltelijk op te ruimen. Daarnaast is hout niet alleen voor het klimaat buiten een prachtig product, ook voor het klimaat binnen is het fantastisch. Van hout in het interieur ga je je beter voelen, ben je productiever en heb je minder stress. Wanneer er verantwoord en slim wordt omgegaan met hout kan via dit prachtige materiaal het klimaat binnen en buiten worden verbeterd.

asset_image

 

Verantwoord omgaan met hout en duurzaam bosbeheer

Een voorbeeld van verantwoord omgaan met hout is duurzaam bosbeheer. Een bos kan gezien worden als een CO2 bank, een plek waar CO2 verzameld en vastgehouden wordt. Alle bomen in het bos slaan CO2 op en houden dit gedurende hun hele leven vast. De opslag van CO2 door deze bomen wordt, wanneer er verder niks met het bos gebeurt, door het bos zelf in evenwicht gehouden. Er wordt weinig CO2 door het bos uitgestoten en er wordt weinig extra CO2 opgenomen.

Bij duurzaam bosbeheer werkt dit anders. Door middel van duurzaam bosbeheer kan de CO2 opslag, vitaliteit van het bos en biodiversiteit gehandhaafd of zelfs verbeterd worden door bomen juist te kappen. Het kappen van bomen kan een heleboel voordelen hebben. Wanneer je een boom namelijk laat staan in het bos en deze uiteindelijk sterft laat deze al haar opgeslagen CO2 weer vrij in de lucht. Echter wanneer je een boom kapt, houdt het houtmateriaal waar bijvoorbeeld de kast van de eindklant van is gemaakt, de opgeslagen CO2 vast. Des te langer er gebruik wordt gemaakt van het houtmateriaal van de gekapte boom, in een interieur of de bouw, des te langer houdt dit materiaal CO2 vast. Zo is niet alleen het bos een CO2 bank, maar kunnen we ook binnen interieurs CO2 banken creëren door middel van meubels die CO2 hun hele levensduur vasthouden.

Aan het kappen van bomen voor duurzaam bosbeheer zit natuurlijk wel een belangrijke voorwaarde. Er mogen nooit meer bomen worden gekapt dan erbij worden geplant. Door nieuwe bomen aan te planten wordt de balans behouden. Een extra voordeel hiervan is dat een jonge boom in de eerste jaren van haar leven extra CO2 kan opnemen naast het CO2  die nog is opgeslagen in het hout van de gekapte bomen. Door verantwoord bomen te kappen blijft dus meer CO2 opgeslagen en kan er ook nog eens extra CO2 uit de lucht worden gefilterd dan dat er mogelijk was zonder duurzaam bosbeheer. Om te weten welk houtmateriaal ook echt van verantwoord gekapt hout is zijn er PEFC en FSC-certificeringen die horen bij duurzaam bosbeheer en zorgen voor transparantie in de keten. Hiernaast is Made in Europe onze eigen standaard.

 

Duurzaamheid en levensduur

Het is wel duidelijk dat hout een duurzaam product is wanneer je hout zo lang mogelijk gebruikt en bossen duurzaam worden beheerd. Een van de manieren om de levensduur van hout te verlengen is door hout wat niet op veel andere manieren nog kan worden gebruikt, te verwerken in spaanplaat. Hierbij valt te denken aan bijproducten uit een houtzagerij, zoals zaagsel. Maar ook de levensduur van gerecycled hout en uitdunningshout (takken en bomen die worden weggehaald om de gezondheid van het bos te bevorderen) kunnen worden verlengd door deze te verwerken in spaanplaat. Dit soort hout zou anders wellicht worden gebruikt als brandstof voor biomassacentrales. Echter wanneer dit soort hout nog langer kan worden gebruikt in spaanplaat kan ook het CO2 in dit soort hout langer worden vastgehouden. Des te langer spaanplaat meegaat, des te langer dit effect behouden blijft.

Niet alleen voor spaanplaat geldt dat het verlengen van de levensduur bijdraagt aan het vasthouden van CO2, ook voor andere producten uit ons assortiment is dit het geval. Kijk bijvoorbeeld naar Pantoni. Door vooraf te bekijken welke plaat de klant nodig heeft bij zijn of haar toepassing kan de levensduur van zo’n plaat worden verlengd.

 

Dat snijdt hout

Kortom hout is het product waar je het meeste uit haalt als je het zo lang mogelijk gebruikt. Waar je gezonde binnenruimtes mee kunt creëren. Wat kwalitatief hoogwaardig en duurzaam is. Wat vaak aan te passen is en wat de levensduur van gebouwen kan verlengen. Dat is hoe we duurzaamheid zien binnen LF Groep en hoe we elke binnenruimte buitengewoon maken.